10 bra saker att göra om du har en dålig dag

Alla har dåliga dagar ibland. Rena skitdagar, om vi ska vara helt ärliga. Det ingår liksom i livet. Då är det skönt att veta att det finns tricks som faktiskt funkar för att få oss på åtminstone lite bättre humör. Spara listan!

  1. Drick något varmt. En forskningsstudie visar att varma drycker, såsom te, kaffe eller varm choklad även skapar en varm inre känsla.
  2. Mys med hunden eller katten. Husdjur gillar oss precis som vi är, vi behöver inte se ut på ett visst sätt eller prestera. Även om vi har en dålig dag älskar de oss likafullt. Att gosa med husdjur frigör dessutom må-bra-hormoner som oxytocin, serotonin och prolactin.
  3. Läs positiva citat. När vi känner oss lite nere är det skönt att veta att andra har känt likadant.
  4. Gå ut! Det låter kämpigt, när vi kanske bara vill dra täcket över oss och ligga och titta på Netflix hela dagen. Men bara tjugo minuter ute i naturen eller en promenad i en skogsdunge får oss att må bättre. Passa gärna på att lyssna på naturens ljud så mår du ännu bättre. Ett fågelkvitter eller vattenskvalp gör stor skillnad.
  5. Skriv i en ”Bra”-bok. Att skriva ner några saker som man har gjort under dagen som trots allt har varit bra, bygger självkänsla. Det har hjälpt många att må lite bättre med sig själv.
  6. Rensa i röran. Ta bort alla de där kläderna som gör dig missnöjd. Felköpen, jeansen som inte passar, kläder som sitter dåligt. Ut med dem bara! Och saker du aldrig använder i köket. Släng, eller ge bort! Genom att rensa ut skapar vi utrymme för nya saker i vårt liv, som gör oss gladare.
  7. Hjälp någon. Gå aktivt ut och leta upp någon du kan hjälpa. Det kan handla om att skotta fram en bil i snön eller lyfta upp en barnvagn eller bära någons tunga matkassar. Du mår lite bättre och den du hjälper blir lite gladare – vilket smittar av sig på dig. Allting smittar, som bekant.
  8. Läs en god bok. På bara sex minuters bokläsning stressar vi ner – och det finns så många makalöst fascinerande människoöden vi kan förlora oss i. Både de påhittade och de verkliga. Välj en favorit, njut och glöm den ibland rätt trista vardagen.
  9. Rör på dig. Om du orkar, gå till gymmet, eller spring, ta en långpromenad, cykla, simma, åk ut en sväng med skidorna eller ta ett danspass med glad musik. All form av fysisk aktivitet får oss att må lite bättre. Det är sen gammalt.
  10. Ta en tupplur. Du blir inte bara mer avstressad av en tupplur, du skärper också din kognitiva förmåga och sötsuget minskar. Bara en sån sak!

Källa: Vardagspuls