Kaffe skyddar ditt hjärta

Det finns många bra anledningar att dricka kaffe. Det är dessutom bra för minnet. Och nu visar det sig att det också är bra för hjärtat!

I en studie med nästan 230 000 personer upptäckte australiska forskare att frekvensen av förmaksflimmer minskade med 6 procent bland de som såg sig som regelbundna kaffedrickare. Och i en annan studie med nästan 116 000 personer hade kaffedrickarna hela 13 procent lägre risk för tillståndet. Dessa studier motbevisar rejält den allmänt spridda uppfattningen, även bland läkare, att kaffe och te är dåligt för personer med hjärtrytmrubbningar.

En förklaring till att koffeinhaltiga drycker kan ge en skyddande effekt är dels att det är en stark antioxidant, dels att koffein blockerar effekten av adenosin, en kemikalie som kan främja förmaksflimmer. Men för mycket koffein är inte bra. Upp till 300 milligram koffein är säkert och till och med skyddande för personer med dessa tillstånd, visar studien. En kopp kaffe innehåller ungefär 95 milligram koffein, så 3 koppar kaffe om dagen är lagom. Så, dags för en fikapaus?!