Minska höstdeppet med ljusterapi

Varje år drabbas tusentals invånare i Norden av höst- och vinterdepression. Ofta beror det på brist på ljus. Därför är ljus också ett av det mest effektiva medlen för att bli av med de dystra känslorna. Mörkrets kraft är mäktig och vårt humör riskerar att hamna långt ned i kolkällaren under vinterhalvåret. Men som tur är finns det ljusa utsikter.

När ljus träffar våra ögon utsöndrar nämligen hjärncellerna serotonin. Det är en av hjärnans viktigaste signalsubstanser som exempelvis påverkar vår aptit, sömn, inlärning och sinnesstämning. Ämnet kallas ofta ”lyckohormon” eftersom det finns ett samband mellan depression och nivån och aktiviteten av serotonin i hjärnan.

Lyckligtvis kan du på egen hand stimulera din hjärna att utsöndra mer serotonin. Så kallade ”ljusterapilampor” sänder ut ljus med en intensitet på 10 000 lux vilket räcker för att påminna om äkta dagsljus om du sitter relativt nära lampan. Ljuset ska helst vara blåaktigt eller vitaktigt. Bra stearinljus hjälper också, men om det verkligen ska verka får ljuset inte vara mjukt och gulaktigt.

Om du startar varje morgon med att äta frukost framför en ljusterapilampa kickstartar du hjärnans serotoninproduktion. Samtidigt blir du också av med en del av den trötthet som många nästan upplever är kronisk under det mörka halvåret: ljuset startar nämligen även nedbrytningen av sömnhormonet melatonin i kroppen. Värt ett försök!

Källa: Illustrerad Vetenskap