Tips för mental styrka

Hur står det till med din mentala styrka? Vill du bli starkare? Naturligtvis finns ingen mirakelmetod. Men här är några tips, som hjälpt bland andra Carolina Klüft på vägen.

Det är viktigt att hitta stöd i omgivningen, och empatin och förståelsen för andra människor. Man måste inte vara duktig enbart på egen hand. Med hjälp av andra kan man få så mycket mer.

Att våga analysera sig själv är viktigt för att komma närmare sina känslor, och kunna identifiera vad som är lätt och vad som är svårt. Reflektion, helt enkelt. Att stanna till och formulera något, skriva ner eller prata med någon.

Dina prestationer är en bonus. Det förgyller, det utmanar och får dig att lämna din trygghetszon och lära massor om dig själv. Men: Den du är som människa, den du är mot dina medmänniskor, det är det som du ska basera bilden av dig själv på.

Det är stärkande att våga kliva utanför det som känns tryggt. Men du måste samtidigt bygga upp ett skyddsnät kring dig. För när du faller, och det gör alla, så är det bra att ha någonting som tar emot dig.

Ett misslyckande är en dold lärdom. Man vinner alltid något av det. Det är ju inte roligt att misslyckas, men när det sker kan man få en fin lärdom av det, som kan bli till en seger.