5 tips för bättre möten

Den här bilden har fått bra spridning i sociala medier, och visst ligger det en del sanning i den. Hur många av oss har inte varit på möten som verkligen inte tillfört någonting alls? Där mötet i sig verkar vara målet med mötet…

håll-ett-möte

Här följer fem tips på hur man kan göra ett möte lite bättre och lite roligare!

  • Tävla i all enkelhet. Om gruppen ska komma fram till något kan man ge deltagarna fem minuter för att komma på en lösning i olika grupper.
  • Vid bildvisning (t.ex. powerpoint-presentation), smyg in en irrelevant bild emellanåt för att hålla dem som tittar och lyssnar ”på tårna”.
  • Öppna mötet med något positivt. Om mötet startar med gnäll och klagomål så kommer det att fortsätta genom hela mötet. Berätta om något bra som har hänt sedan sist, eller uppmärksamma en person som gjort något lovvärt den senaste veckan.
  • Ha mötet någon annanstans än på kontoret. ”Walk-and-talk” är populärt, men varför inte bibblan, en lunchrestaurang (garanterat folktomt på en tisdagseftermiddag…) eller på en bänk i en vacker park.
  • Ta en tvåminutersrast varje halvtimme för att alla ska kunna sträcka på sig – varför inte köra lite ”sten, sax, påse” med olika deltagare varje gång. Effektivt för stela hjärnor och trötta kroppar. Ha gärna en äggklocka som ringer var 30:e minut för att påminna om pausen.