Anpassa Android-mobilen

En smartphone är egentligen inte krångligare att använda än en gammaldags knapptelefon, och det har nu gått snart 10 år sedan den första Iphone började säljas i Sverige. Det betyder troligen att även de flesta som passerat 65 i dag är smartphoneanvändare. När man blir äldre börjar däremot synen, och kanske även hörseln, ofta försämras och där kan smartphonens användargränssnitt försöka ställa till det. Man försöker klämma in mycket information på en liten skärmyta. Här är några tips på anpassningar som gör din Android-telefon lättare att använda:

Välj en mobil med större skärm
Den enklaste och mest uppenbara åtgärden att börja med är förstås att välja en telefon med större skärm. Eftersom användargränssnittet är detsamma oavsett skärmstorlek får du då också större text, ikoner och allt annat.

Anpassa inställningarna
Androidsystemet har en hel uppsättning inställningar för att justera systemet för särskilda behov och begränsningar av sinnen, som man kanske inte självklart hittar när man har en ny telefon. Dessutom har många tillverkare gjort egna lösningar eller modifieringar av dessa inställningar. Det är därför inte helt lätt att rent generellt beskriva hur du ändrar dessa inställningar, men grunderna är desamma.

Börja med att leta upp telefonens inställningar. De finns som en ikon bland apparna och som ett kugghjul i notifieringsfältet som du får när du sveper ner från telefonens överkant. Väl inne bland inställningarna hittar du troligen en meny med namnet Tillgänglighet. Det är här du kan justera telefonens användargränssnitt efter nedsatt syn eller hörsel.

Förstoring: se på närmare håll
Det här kan även heta förstoringsrörelse, visningsstorlek eller skärmzoom. Grundidén är att du kan zooma in så att allting på skärmen blir större. Man kan också välja att ikoner och liknande visas större som standard.

Text: välj bättre läsbarhet
Det finns ett par inställningar som kan ge bättre läsbarhet på skärmen. Dels kan du justera textstorleken så att all text som visas på skärmen blir större. Dels finns ofta en inställning för text med hög kontrast, som gör texten lite skarpare i kanterna och därmed tydligare.

Har du fler tips som gör mobilen lättare att använda?