Är boken bra?

Att fråga en författare om dennes bok är bra är som att fråga föräldrar om deras barn är gulligt. Det finns nog inga mer partiska personer. Jag skriver berättelser jag själv vill läsa och jag skriver dem på det allra bästa sätt jag kan. Sen är det upp till dig som läsare. Det vore förstås oerhört underlättande för alla parter, inte minst författare och bokbranschen, om man en gång för alla kunde slå fast vad som är bra. Många försöker, och när jag googlar på ”en bra bok” så är det faktiskt några punkter som återkommer:

  1.  En bra bok är bra skriven.
    Under den här till synes självklara punkten sorteras språkbruk, stavning, grammatik, tempus, tilltal, ordföljd… Helt enkelt att berättelsen flyter på och är behaglig att läsa. För visst är det störande när ögonen fastnar på stavfel istället för att dra en med i en fascinerande förveckling?
  2. En bra bok är trovärdig.
    Det här tycks ha blivit en rejäl klyscha i branschen. Berättelser ska vara trovärdiga. Frågan är bara vad man menar med det? Till charmen med att förlora sig i en roman eller novell hör väl att det kan vara helt och hållet påhittat och orealistiskt och handla om saker som inte alls har hänt på riktigt. Kanske är det snarare karaktärerna som ska vara trovärdiga, så att man som läsare kan hitta någon att sympatisera med, eller till och med identifiera sig med?
  3. En bra bok berör.
    Om man nu investerar både tid och pengar i att köpa och läsa en bok, kanske till och med av en författare som man inte tidigare hört talas om, så vill man ha något tillbaka. Som läsare vill jag bli berörd – glad, ledsen, road, upplyst, tankfull, uppmuntrad… Något som gör att jag är en på något vis rikare människa nu än innan jag läste boken. Eller är det för pretentiöst, för mycket begärt av en bunt papper med trycksvärta eller ett digital dokument?

Vad tycker du?

1 kommentar på “Är boken bra?”

Kommentarer har stängts av.