Att hitta sin gåva

Häromdagen hörde jag på radion vad som är meningen med livet: ”Att hitta sin gåva och dela med sig av den”. Det låter väl vettigt! Men första hindret att övervinna är ju då att lista ut vilken ens gåva är… Och vad är det för sorts gåva vi pratar om? Enligt Wikipedia är en gåva ”något som en person, donator, överlåter till någon annans ägo utan att ta betalt eller kräva en ersättning”. Nja, den definitionen känns inte riktigt relevant i det här sammanhanget. Istället måste man nog använda synonymen ”förmåga”, det vill säga någon sorts kunnande, något som man är bra på. Kanske till och med riktigt bra på!

I så fall skulle jag kunna ta min pedagogiska förmåga: jag är riktigt bra på att förklara saker för andra, att lära ut, att förmedla kunskap. Om det är min gåva – ja, ingen har hittills begärt att få betalt för den förmågan – så är det ju ganska lätt för mig att dela med mig av den. Jag gör helt enkelt det som jag tycker är som allra roligast: jag utbildar. Allra helst i studiecirklar.

Är det alltså så att meningen med livet är att göra sådant man är bra på och tycker är roligt, på ett sätt som gagnar andra människor? Det tycker jag verkar klokt! Vad tycker du? Har du hittat din gåva?