Det är inte tanken som räknas

Alla har vi hört floskeln ”Det är tanken som räknas”, vars enda syfte måste vara att försvara passivitet. För tanken i sig gör ju ingen nytta, om den inte leder till en konkret handling! Eller för att vara ännu tydligare: tanken spelar ingen roll. Det är handlingen som gör skillnad. Du kan tänka på att börja cykla till jobbet och äta mer grönsaker hur mycket som helst, men så länge det stannar vid en tanke så kommer du inte att må ett skvatt bättre fysiskt. Förmodligen kommer du faktiskt att må sämre psykiskt också, eftersom du blir ledsen över att du inte mår bättre. För att få bättre kondition och lugnare mage så krävs handling.

Vem vinner på att du tänker att det vore bra att hjälpa en nyanländ att lära sig prata svenska? Ingen. Språkkunskaper förvärvas inte genom tankeöverföring. Det krävs handling.
Har du någonsin funderat på att byta jobb? Du är kanske trött på dina arbetsuppgifter, det är segt att pendla, och chefen är rätt labil… Så, sökt några jobb på sistone? Ingen som har känt av din tanke och erbjudit dig drömjobbet? Nähä. Gissa vad? Det krävs handling.
Tänker du ibland att du hör av dig alldeles för sällan till din gamla pappa? Du tänker kanske att du borde ringa en dag i veckan för han blir ju så glad av att höra din röst, även om han inte alltid minns vem du är. Fin tanke, verkligen. Den gör tyvärr inte någon skillnad för din pappa. Det krävs handling.

Negativa tankar kan man ha ibland, men det spelar inte heller någon roll så länge handlingen är positiv. Så länge du tänker att du hatar dina krukväxter, men ändå vattnar dem och ser till att de får sol, så kommer de att överleva. Handling trumfar tanke, hela tiden! Min uppmaning till dig som går och tänker en massa men inte gör något av det: Sluta tänk, börja handla. Agera. Gör slag i saken. Sätt igång. För nä, det är INTE tanken som räknas. Det krävs handling.