Novellen – en litterär delikatess

Tänk dig en restaurang som serverar buffé. Massor av mat, det mesta riktigt gott, fast en del är förstås sådant du inte gillar. Det kostar lite mer att äta här, men du får mycket för pengarna. Du behöver ha mer tid på dig än vid den vanliga lunchen, så att du får i dig av allt. Efteråt är du mätt och belåten men inte särskilt sugen att äta något på ett bra tag.

Tänk dig sedan en tapas-restaurang. Små smarriga smakprov, där kryddorna och texturerna raskt byter av varandra i praktiska portioner. Till och med desserten överraskar med sitt udda format och oväntade smakbrytning. Proppmätt blir du inte men däremot sugen på mer – och gärna snart.

Buffén kan jämföras med en tjock roman medan tapas är en novell – en litterär delikatess. Det bästa av läsning samlat i ett effektivt format, för finsmakaren som vill plocka russinen ur kakan. En novell kan inte slöläsas oengagerat, den håller läsaren ”på tårna” och den ska överraska med sitt slut – det är en del av novellens typiska definition.

För mig som författare är skrivandet lika aptitretande: novellen bibehåller mitt skrivarsug, utmanar mina formuleringar och triggar min fantasi. Det vattnas i munnen när jag släpper kreativiteten loss över den inledande frågan ”vad skulle hända om…” Inom överskådlig framtid kommer jag att veta svaret och blotta tanken på det gör mig förväntansfull! Hittills har det blivit fyra noveller, fler bidar sin tid i idéform på min skrivarhörnas whiteboard-tavla.

Har du en historia i huvudet och ett skriande skrivbehov? Ge din inre gourmet-skribent en flygande start genom att gå en novellskrivarkurs via webben, en kurs som fokuserar på färdig produkt istället för en massa tidstörstande övningar.
Passa på nu: 650 kr! (ordinarie pris 995 kr)