Rätt är lätt!

Ibland får man för sig att ett visst mål är det rätta. För att man vill, för att det verkar kul, för att det borde bli bra, för att någon annan säger att det är förnuftigt. Så man kämpar och stretar och försöker att nå målet – men det vill sig inte, det går inte, man når inte fram! Då blir man frustrerad och ledsen och undrar varför världen eller ödet eller nåt andeväsen motarbetar en, eller har man bara jordens värsta otur? Eller… Har man kanske satsat på fel mål? Ska det verkligen vara motigt, svårt och besvärligt, om det är det rätta för en?

Andra gånger så tar man något litet steg i sidled eller fattar ett beslut som i sig kan verka obetydligt. En liten förändring, ett nytt ställningstagande, ett val man inte gjort förut. Och plötsligt händer det grejor! Nya möjligheter, saker faller på plats, livet tar en ny, oväntad riktning – ja, något händer som man inte själv hade förutsett eller trott. Och just där och då känns det bara självklart, att så här ska det vara. Lätt. Rätt. 

Just idag hände ett par sådana saker för mig, småsaker i det stora hela men som kan få stor betydelse i den hyfsat nära framtiden. Sådana gånger tänker jag alltid på Kay Pollak och hans enkla, handfasta och underbara råd:
Är det lätt så är det rätt. Är det rätt så är det lätt.

Vilket mål väljer du – det rätta lätta eller det svåra som kanske är fel?