Vilken färg är du?

Jag åker buss till mitt nya jobb, det tar sisådär 45 minuter enkel resa. För att fördriva restiden började jag idag lyssna på en ljudbok: ”Make it work: en guide till fungerande relationer” av Annika R Malmberg. Den handlar om hur man kan få sina viktigaste relationer i livet att fungera, de med partner, barn, vänner och arbetskamrater, och om hur man kan lära sig att utnyttja kraften i allas våra olikheter. Efter morgonresans lyssning anlände jag till jobbet både glad, hoppfull och inspirerad!

En av nyckelteserna i boken är att sortera personlighetstyper i 4 olika färger: röd, blå, gul och grön.
Röd: Är målfokuserad, handlingskraftig, initiativrik och fattar gärna snabba beslut på egen hand. Rak och direkt i sin kommunikation.
Gillar: Makt över skeenden , handlingsfrihet och att fatta egna beslut. Testa nya saker och pressa gränser. Vill se resultat.
Ogillar: Långsamhet. Att ta order och bli styrd. Att inte ha kontroll och att misslyckas med målsättningar.

Blå: Är systematisk, metodisk och logisk. Är noggrann med regler. Fattar sina beslut och ger svar som bygger på fakta och inte på känslomässiga grunder. Noga med detaljer, många specialister är blå.
Gillar: Regler, logik, fakta och saklighet. Klara förutsättningar och säkra metoder som prövats förr.
Ogillar: Känslomässiga konflikter. Beslut utan faktagrund. Irrationella personer och pressade situationer.

Gul: Har en positiv livssyn, är flexibel, nyfiken och lösningsorienterad. Är ofta den som nickar engagerat när någon annan pratar (men det betyder inte att man håller med). Idéspruta. Tankar positiv energi från möten med andra människor. Är bra på att se och bekräfta andra. Brinner ofta för sin sak.
Gillar: Positiva människor. Bekräftelse och vänlighet. Att samarbeta med andra.
Ogillar: Tysta och slutna miljöer. Rutiner. Ovänlighet och detaljrika arbetsuppgifter.

Grön: Serviceminded och empatisk. Lojal och pålitlig. Har tålamod och vill gärna hjälpa andra. Lugn och eftertänksam. Säger sällan nej till uppdrag och sätter en heder i att slutföra sina jobb. Tänker först och pratar sen.
Gillar: Planering, stabilitet och struktur. Vill ha framförhållning och känna sig delaktig. Behöver få tid på sig att avsluta sina uppgifter.
Ogillar: Snabba förändringar och att inte bli lyssnad på. Otrygga arbetsförhållanden och att inte bli informerad i tid.

Denna indelning ligger till grund för bland annat så kallad DISC-analys, som jag nyss genomgått på jobbet och ska få reda på resultatet av på fredagens utbildning i kommunikationsstilar. Spännande! Vilken färg är du? Gör ett test här!