Konsten att lära ut

Hur får man folk att förstå? Frågan är berättigad för egen del då jag precis kört igång med en studiecirkel på ABF Stockholm: ”Programmering för dummies”. Jag hoppade in som ledare med ganska kort varsel, tämligen vaga instruktioner men också relativt fria händer. Cirkeln var fulltecknad och presenterad på detta vis:

En teoretisk och praktisk introduktionskurs i JavaScript, HTML och CSS. Under dessa sex kurstillfällen får deltagarna lära sig grundläggande begrepp och bakomliggande teori. Deltagarna kommer få möjlighet att arbeta med ett litet projekt för att få en knuff i rätt riktning att lära sig på egen hand. Det är helt enkelt en kurs för de som skulle vilja börja programmera för webbläsare men tycker det verkar svårt rörigt och komplext.

Hepp! Igår kväll stod jag därför inför tolv förväntansfulla deltagare, som visade sig ha synnerligen spretiga bakgrunder – allt från ”gamla programmerare” till fullständiga nybörjare. Jag fick använda både erfarenhet, förberett material, improvisation, nya påhitt och deltagarinput, under de drygt två mycket roliga men också energikrävande timmar som första passet av totalt sex stycken bestod av.

Jag tycker att det är roligt och stimulerande att få folk att förstå, det ger mig en kick och inre tillfredsställelse och det kan nog till och med benämnas som en drivkraft. Den här chansen kom farandes som ett bananskal, ett oväntat sidoskott som kan leda till både det ena och det andra. En sak är till exempel en ny distanskurs för att skriva och redigera en novell!