Ont i kroppen?

Det finns mängder av konkreta råd för hur man använder kroppen på bästa sätt vid olika aktiviteter. Gemensamma faktorer i samtliga fall är att hålla ryggen rak, böja knäna och höfterna, undvika vridningar och inte lyfta tyngre än man måste – gå hellre fler gånger! Använd även de hjälpmedel som faktiskt finns.

Belastningsbesvär uppkommer ofta i samband med tunga lyft, repetitivt arbete, obekväma, ansträngande och påfrestande arbetsställningar och arbetsrörelser. Högt arbetstempo och stress kan bidra till utvecklingen av belastningsbesvär.

Alla kan nog vittna om att de slarvar med arbetsställningen ibland, och ofta skyller man då på tidsbrist – det kan många gånger gå snabbare att göra fel, helt enkelt. Men naturligtvis lurar man ingen annan än sig själv då. Ansvaret för att se till att man har en god arbetsmiljö må ytterst vila på arbetsgivaren, men individens ansvar att själv göra rätt, påpeka fel, och inte minst ta hand om sin egen hälsa kan aldrig tas bort. Arbetstagaren ska uppmärksamma risker i arbetsmiljön och rapportera dem till sin arbetsgivare. För att undvika risker för besvär och olycksfall måste arbetstagaren också använda hjälpmedel och skyddsutrustning och följa arbetsgivarens instruktioner för hur arbetet ska utföras.

Vad som också är viktigt är att hålla igång kroppen både på arbetstid och fritid. Under arbetstid ska man ta pauser, röra på sig, variera arbetsställning, och verka för ett bra psykosocialt klimat. Att på fritiden motionera flera gånger i veckan, är bevisat att både kropp och knopp mår bra av! Och sist men inte minst: vila krävs för återhämtning, både mentalt och fysiskt. Kroppen är byggd för rörelse och belastning och mår bra av det, så länge det finns variation i rörelserna och belastningen samt möjlighet att återhämta sig. På jobbet är det klokt att ta paus och sträcka på sig då och då. Varför inte lite pausgympa?!

[wpvideo XjvQedwE]