Dags att skriva den där boken?

Har du funderat på att skriva en bok? Du kanske har pratat om det, funderat på det. Du har sagt: ”Jag har den här idén och jag vill få liv i den. Eller du har en karaktär som poppar upp i dina tankar. Du kan höra den personen tala. Du kan se hen överallt: hur hen står i ett gathörn, väntar på bussen, rusar ut från affären… Du tar en promenad i parken eller gör ärenden, och heroiska eller hjärtskärande händelser börjar spelas upp i dina tankar. Eller kanske tänker du på ett tema som du tror aldrig har tagits upp tidigare i en bok fast det borde göras. Något inom dig vet att du kommer att gilla att skriva den här boken. Något inom dig vet att genom att skriva en bok så kommer du att känna dig hel. Du kommer att leva mer än ett liv i taget. Så rebellen i dig behöver en röst. Rebellen i dig vill skapa sin egen verklighet. Rebellen kräver att få komma till tals.

Men hur gör du för att faktiskt börja? Det är ju lite skrämmande. Det finns så många sätt att gå vilse. I rösten, till exempel. Du undrar om den bör vara som din egen, din personliga egna röst? Eller ska den vara helt annorlunda? Och dialogerna? Ska din berättelse berättas i första person, fast då kommer du inte att kunna flytta runt historien så enkelt? Ska den berättas i tredje person med allvetande röst där du spelar Gud och ser alla, fast det kanske kommer att kännas lite för mycket artonhundratal? Kanske ska det vara en begränsad tredje person, som om du är en actionkamera på huvudet av din huvudperson och ser händelser i berättelsen från din huvudpersons synvinkel? Alla dessa frågor som ska lösas!

Du frågar dig kanske: vem är du att ens tänka tanken att skriva en bok? Du har aldrig gjort det förut. Vad skulle dina styrkor som författare vara? Känner du världen du vill skriva om? Är du en bra berättare? Gör du nyanser av karaktärer tillräckligt bra? Har du talangen som krävs? Till slut säger du: ”jag är beredd att ta reda på det, men vad händer om jag misslyckas kapitalt?”

Ja, vad händer då? Fortsättning följer…