Skriv texter du själv vill läsa

Det börjar med en idé eller ett behov. Du ska skriva något därför att du ska upplysa någon om något. Det kan vara allt från en lapp i tvättstugan till en skrivelse till skattemyndigheten. Eller en inbjudan till träff med klasskamraterna från småskolan eller en projektrapport på jobbet. Eller en kort novell eller lång roman. Du har något att säga till någon eller några, och du vill, tror, hoppas, vet att de kan få nytta och glädje av det du kommer att skriva. Idéfasen är klar när du vet svaret på frågan varför?

Vad är anledningen till att din text ska skrivas nu och vilka är dina läsare? Vilken nytta kommer de att ha av att få reda på det du ska skriva? Och när tror du att de kommer att läsa din text? Står de då med en matkasse i handen och en trött tvååring på höften, eller har de en liten stund på sig innan mötet börjar, eller läser de under sina 27 minuter på bussen hem? Svaret på dessa frågor påverkar vilken text du ska skriva.

Mitt svar på ovanstående frågor, när jag komponerar denna bloggs inlägg, är att jag vill utbilda och upplysa om sådant jag är bra på. Det innebär att jag kan välja på två olika ämnen: IT och skrivande. Att skriva om IT har jag hittills tyckt känns redigt trist men jag kanske ska tänka om? Nåväl. Om mina läsare däremot, vet jag inte så mycket. Därför skriver jag egentligen till mig själv. Och jag tror faktiskt att det är den allra bästa utgångspunkten: Skriv texter som du själv vill läsa!