Tips: Google Docs

I samband med en av mina studiecirklar har jag fått anledning att sätta mig mer in i Googles molntjänster. Jag är inte obekant med dem sen förut men allt eftersom jag lär mig mer så blir jag också allt mer förtjust i möjligheterna. Ur ett skribentperspektiv är till exempel Google Docs ett mycket användbart verktyg! Har du bara ett Google-konto  (alltså en gmail-adress), en datorliknande enhet och en internetanslutning, så har du tillgång till ett fullfjädrat ordbehandlingsprogram, ett helt okej kalkylprogram, och ett välfungerande presentationsprogram – samt alla dokument du skapar med dessa program (tack vare kopplingen till Google Drive, en molnlagringstjänst, har du även tillgång till andra dokument, men det får ett annat inlägg handla om).

Det hela börjar med att man loggar in på Google Docs. Skapa ett nytt dokument och skriv, redigera, formatera. Allt sparas automatiskt, utan tangentbordskommandon eller klickanden på diskettikoner. Man kan infoga bilder, sidnummer och innehållsförteckning, göra stavningskontroll, formatera texten – ja, allt sånt som ett ordbehandlingsprogram ska kunna. Och som jag berättade i ett annat inlägg så kan man till och med skriva utan att använda tangentbordet, genom att diktera sin text!

 

Om nu inte de inbyggda funktionerna skulle räcka till så kan man även installera tillägg. Som det utmärkta rättstavnings- och grammatikprogrammet Stava Rex vilket underlättar för såväl ”snabbt-men-fel”-skrivare som dyslektiker. Eller varför inte testa att skapa en app med hjälp av AppSheet?

Vad man än gör, vad man än skriver, var man än befinner sig, så finns ens alster sedan tillgängliga från både dator, surfplatta och smartphone. Tänk vilka möjligheter till spontant skrivande, diskret dialogspanande, kreativ karaktärsdokumentation och förteckning av fiffiga formuleringar som nu öppnas!