Tomatisering

Ja, ”tomat” är visst vad första delen i ordet ”Pomodoro”-tekniken betyder. Det låter lite snofsigare på italienska, men det gör ju ganska mycket. Men precis som med italienska maträtter så är innehållet faktiskt viktigare än namnet. Så vad är detta för teknik? Jo, det handlar om att man jobbar effektivt och koncentrerat med en uppgift i 25 minuter och sen tar 5 minuters paus, som då ska vara helt väsensskild från det man jobbat med. De där minutrarna bör enligt ursprungsmannen helst mätas med en tomatformad äggklocka… 😉 När man har avverkat 4 stycken effektiva arbetspass har man tjänat ihop till en hel kvarts vilopaus. De som har testat den här metoden, och det är rätt många har jag insett när jag gjort research, säger i princip enstämmigt: DET FUNKAR. Man får helt enkelt mer gjort samtidigt som man känner sig mindre stressad och till och med har roligt med sin dedikerade uppgift!

Pomodoro-tekniken har vetenskaplig grund. Flera studier bekräftar att den mänskliga hjärnan klarar att koncentrera sig ordentligt i ca 25 minuter. Därefter ”kopplar hjärnan ifrån”, vilket visar sig i form av distraktion och avsevärd minskning av prestationsförmågan. Tekniken är ursprungligen designad för individuell förbättring, men över tid har man sett att den kan vara lika effektiv när den appliceras i grupp. Så givetvis kommer jag att ta fasta på detta och använda det i mina studiecirklar! Jag ska lägga ihop tekniken med mina egna pedagogiska erfarenheter och sammanställa ”Mirres Metodik”. Spännande, va?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.