Tips för att komma ihåg namn

Hör du till dem som har svårt att komma ihåg namn på människor du träffar? Det är du inte ensam om. Det kan bero på att man är nervös för att träffa dessa människor, att man har fullt upp med att koncentrera sig på sin uppgift, att man lägger krutet på att presentera sig själv på bästa sätt… Men här kommer några tips för att komma ihåg andras namn, vilket alltid uppskattas!

1. Sluta säg ”jag är så dålig på att komma ihåg namn”
Genom att göra det har du redan bestämt dig, och du glömmer alla namn nästan direkt eftersom du förväntar dig att göra det. Du är inte dålig på att komma ihåg namn. Du har glömt att skapa ett system för hur du ska komma ihåg namnen.

2. Se ansikten framför dig
Om du redan känner en person med samma namn, försök med det här:
1. Föreställ dig den kända personens ansikte
2. Låt det kända ansiktet hoppa upp och ner framför dig
3. Se nu den nya personens ansikte hoppa upp och ner bredvid din bekant.

3. Använd ljudtricket
Om du inte känner någon med samma namn, prova att skapa ett ljud:
Repetera namnet flera gånger i huvudet medan du överdriver namnet. Mitt namn skulle kunna bli Miiiiii-Reeeee. Ju roligare och mer irriterande du kan få ljudet att bli, desto lättare att komma ihåg och koppla ihop. Du kan också prova att associera namnet med en rolig mening. Bry dig inte om att vara rumsren: minnesmeningen ska du ju bara använda i ditt eget huvud.

4. Hör ljudet repeteras
Se personen i ögonen och repetera namnet flera gånger. Det hjälper dig att koppla ihop namnet med ansiktet. Typ: ”Hej Mirre! Vad trevligt att träffa dig, Mirre! Mirre, vad hoppas du på idag?

5. Skriv ner namnet
Se till att ha med dig en bit papper och en penna och när personen inte tittar, skriver du snabbt ner namnet – gärna med något karaktärsdrag eller utseendedetalj kopplat till. Till exempel: ”Mirre – tatuerad med motorcykelmotiv

6. Träna
Börja träna på att minnas namnen med den teknik som passar dig bäst. Gör det till en sport att bli den som kommer ihåg allas namn på nästa fest du går på till exempel. Du kan!