Sömn reparerar både kropp och knopp

Vi klarar oss inte utan sömn. Det finns människor som klarar sig med 4 timmars sömn per natt, men de är ovanliga. Det finns de som behöver 12 timmar per natt – de är också ovanliga. De flesta av oss behöver 7-8 timmar av god sömn, varje natt.

Att sova är som att lämna in sig själv på reparation och underhåll. Under sömnen får immunförsvaret möjlighet att ostört jaga virus, döda bakterier, läka sår och reparera muskelbristningar. Uppbyggande processer får också härja fritt, bland annat genom att tillväxthormon som reparerar skadade celler och benvävnad frigörs. Sömnen är viktig för vår utveckling på många sätt. Under vissa delar av sömnen är det full fart i hjärnan, för att lagra minnen, befästa inlärning, tolka budskap och processa känslor. Och det här sker alltså under sömnen genom hela livet!

Sömnen hjälper oss alltså att klara av ett snabbrörligt samhälle. Just detta snabba samhälle riskerar dock att istället få oss att välja bort sömnen allt mer. Sömnbrist kan faktiskt, enligt många forskare, vara mer dödligt än näringsbrist. Sömnbrist ackumuleras och blir värre med tiden, men vi kan trösta oss med att det går ganska snabbt att ta igen förlorad sömn. Dessutom ger tupplurer effekt – redan 6 minuters ”power nap” kan förbättra minnet! Värt ett försök när kaffet inte kickar in, ögonlocken är tunga som bly och arbetsdagens slut känns oändligt långt bort?

Källa: motivation.se