8 tips om sömn

Åtta vanliga myter och orosmoment om sömn, och tips på hur du hanterar situationerna:

1. Man behöver 8 timmars sömn per natt
Det finns inget bestämt antal timmar som gäller, utan det är väldigt olika för olika personer. Från 50-årsåldern behöver vi också sova mindre än när vi är yngre. Fungerar du bra under dagen? Då behöver du nog inte mer sömn än du redan får.

2. Det är farligt för hälsan att sova dåligt
Hälsoproblem är beroende av många olika riskfaktorer. Det går inte att säga att just sömnproblem skulle vara farligast. Troligen är oron för att bli sjuk mer ohälsosam än sömnproblemen i sig. Fokusera mer på helhetsbilden. Är du rökfri, dricker måttligt, rör på dig och äter bra? Det ger en massa pluspoäng på hälsokontot. Det är inte säkert att man får för lite sömn bara för att man har svårt att somna eller vaknar ofta. Ofta sover vi tillräckligt utslaget över veckan, även om det inte är så sammanhållet som vi skulle önska.

3. Jag kommer inte att orka med dagen
De flesta klarar av allt de planerat, även dagen efter en dålig natt. Man kan förstås bli trött fram på eftermiddagen, men det är mänskligt. Det är inte ditt fel att du sovit dåligt, det enda du kan göra är att anpassa dig. Gör så bra du kan efter de förutsättningarna som råder just nu. Varför inte testa en ”power nap” på 6 minuter?

4. Det går inte att ta igen förlorad sömn
Jodå, natten efter en dålig sömn kompenserar hjärnan med att gå ner snabbare i djupsömn. Då ser kroppen till att reparera sig.

5. Timmarna före midnatt är viktigast att sova
Det spelar ingen roll för sömnkvaliteten när på natten vi somnar, det viktiga är att det är mörkt i sovrummet. Däremot sover vi som djupast de tre första timmarna av sömnen. Alltså, timmarna efter att vi väl har somnat.

6. Om jag inte somnar i natt heller så är det kört
Om du inte somnar i natt så kommer du säkert sova bättre i morgon när kroppen kompenserar för sömnbristen. Ett tips är att inte ligga i sängen mer än tiden du tänkt sova. Är du fortfarande vaken efter en halvtimme, så gå upp och gör något halvtrevligt och lugnt: läs en bok, ta ett glas varm mjölk. Lägg dig igen när du känner dig sömnig, gäspar och vill blunda.

7. Tankarna löper amok, jag kommer aldrig att komma till ro!
En stund före läggdags: skriva ner allt du tror att du kommer oroa dig för, och lägg upp en plan. Det kan vara så enkelt som: ”Detta är inget jag kan göra något åt, så släpp” eller ”Tar tag i det i morgon” – och så vidare. Om tankarna ändå kommer smygande när du lagt dig så säg åt dig själv att du redan tänkt färdigt. Det luriga med oro är att man kan uppleva att man håller på med problemlösning, när man egentligen bara ligger och ältar. Påminn dig också om att hjärnan inte fungerar optimalt på natten, banala saker kan kännas som enorma katastrofer. Testa att tänka i bilder: lägg varje orolig tanke på en barkbåt och se den flyta iväg…

8. Åh, nu vaknar jag igen vid fyratiden och är kissnödig – och sedan kan jag inte somna om
Det här händer oss alla ibland, det gör ingenting, och det är faktiskt lika normalt som att sova hela natten. Under bondetiden sov de flesta i två skift, man var uppe ett par timmar mitt i natten och gick sedan och la sig igen. Hos en del av oss finns det där mönstret kvar i arvsanlagen.

Källa: MåBra