Träningstips vid artros och ledvärk

Även om man har artros och ledvärk så kan och bör man träna – givetvis på en nivå som passar en själv. Här är några tips på aktiviteter som förbättrar konditionen och minskar smärtan.

Gång
Förbättrar konditionen och minskar smärtan. Bär lätta skor med bra stöd och stötdämpning. Gå på jämn mark och undvik att gå på asfalt, utan välj ett mjukare underlag. Tänk på att hellre gå långsammare än för fort. Du ska inte använda gång som motionsform om du har svår artros i höfter, knän eller fötter.

Stavgång
Stavgång ger mindre ledbelastning och är bra om du har svårare förslitning i höfter, knän eller fötter. Det ger även en bra effekt vid rygg- och nackbesvär. Använd stavarna rytmiskt, gå skidgång (höger fot – vänster arm, vänster fot – höger arm). Välj en stavlängd som ger bra fäste och en behaglig pendelrörelse som inte gör ont i axeln. Stavarna ska nå en decimeter ovanför armbågen när man står med armen längs sidan av kroppen. Välj stavar med reglerbar längd.

Löpning
Om du vill löpträna bör du starta med träning som ökar styrkan och rörligheten i benen. Spring på jämnt, fast underlag. Undvik om möjligt att springa på asfalt. Använd skor med bra stöd och stötdämpning. Öka längden på träningen eller intensiteten väldigt långsamt.

Löpning i vatten (Aquajogging)
Att löpa i vatten är en skonsam träningsform eftersom det är samma rörelsemönster som vid löpning på land, men utan belastning på höfter, knän eller fötter. Det är viktigt att du använder rätt teknik, dvs mer upprätt än liggande och att du har en för ändamålet avsett flytväst. Din sjukgymnast kan informera om vilken intensitet (steg/minut) du bör ha.

Simning/Vattenjympa
Det är lätt att ta ut rörligheten i vatten och det ger en mycket liten påfrestning på lederna. Många simhallar har speciella program för patienter med ledbesvär. Tänk på att träna i tillräckligt djupt vatten.

Cykling ute eller på motionscykel
Vid cykling använder du de stora muskelgrupperna i benen samtidigt som det ger en lång ledbelastning i knäna. Detta gör cykling till ett bra sätt att öka konditionen och muskelstyrkan samtidigt som sjukdomsaktiviteten minskar. Det är viktigt att sadel och styre är rätt inställda. Sadelhöjden ska vara sådan att knäet är 10-15 grader böjt då det är som mest sträckt. Välj cykel med bekväm sadel och där det är lätt att justera sadel och styre.

Dans
Dans är ett bra och roligt sätt att öka sin kondition. Tänk på att välja skor som ger ett bra stöd och stötdämpning och att underlaget är sviktande, t ex trägolv. Ha en stol till hands för avlastning eller vila.

Källa: Artrox