Dags att byta jobb?

Stanna kvar på jobbet? Eller söka nya utmaningar hos en annan arbetsgivare, eller varför inte i ett eget företag? Grubblar du, men törs inte riktigt ta steget? Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen:

1. Ta dina känslor på allvar.
Om du känner att det är tungt och jobbigt att gå till jobbet, om du tänker ”usch, fy och blä”, då är det ett tecken på att du är inne på fel spår. Ta tag i det, så slipper du ha ångest och bara må sämre.

2. Sätt en deadline
Du måste inte fatta beslutet i dag om du ska prova något nytt eller inte. Men dra inte heller ut på beslutet i det oändliga. Om du bestämmer datum för när du ska ha gjort ditt val blir du mer fokuserad.

3. Analysera
Väg för- och nackdelar mot varandra. Vilka nackdelar innebär det att stanna kvar på ditt nuvarande jobb? Fördelar? Vad är vinsten om du går vidare, både för dig och andra? Och vad kan det kosta? Vilket beslut rimmar bäst med vad du värderar i livet?

4. Planera
Kanske går det att hitta en lösning där du stannar kvar på ditt nuvarande jobb under en tid, medan du förbereder dig för ett byte av jobb längre fram? Kanske studera på halvtid och jobba på halvtid? Gör en realistisk plan – och följ den.

Källa: Metro