Fem saker som förbättrar ditt minne

De flesta av oss upplever då och då att vårt minne sviker oss. Men enligt forskare finns det saker man kan göra på egen hand för att förbättra minnet.

1. Ta en tupplur
Det kan vara en bra idé att ta en liten tupplur efter en föreläsning, lektion eller konferens. En undersökning från University of Notre Dame i USA att det är lättare att komma ihåg ny kunskap om man somnar kort tid efter att man lärt sig den. Det beror bland annat på att den nya kunskapen då inte störs av andra intryck.

2. Säg det högt
Nästa gång du lägger dina bilnycklar någonstans kan det vara bra att säga platsen de ligger på en gång högt för dig själv. Experter pekar faktiskt ut ”säg det högt-tekniken” som ett av de enklaste sätten att komma ihåg ny kunskap.

3. Knyt näven
Om du inte har tillgång till papper och penna när du ska göra din inköpslista finns här råd att hämta. En amerikansk studie visar att det har en positiv effekt på ditt minne om du knyter din högra hand så hårt som möjligt runt en gummiboll innan du ska lära dig en lång lista med ord och sedan knyter din vänstra hand när orden ska tas fram från ditt minne igen. Forskarna menar att rörelsen aktiverar de regioner i hjärnan som rör minnet.

4. Dansa salsa
Studier har visat att personer som dansar ofta, i lägre utsträckning drabbas av demens. Musik med starka rytmer och mönster, som reggae och salsa, ska vara bäst för att träna minnet. Ju mer komplex dansen är desto större utmaning får hjärnan.

5. Ät fisk
Om du vill bli bättre på att komma ihåg telefonnummer och viktiga datum är det en bra idé att äta mer grönsaker, nötter, kyckling och fisk och att dra ned på mängden rött kött och mejeriprodukter. En studie från University of Alabama visar att personer som följer den så kallade medelhavsdieten, med ett högt innehåll av bland annat omega-3-fettsyror, löper närmare 20% mindre risk att få problem med minnet.

Källa: Illustrerad Vetenskap