Varför är chips så beroendeframkallande?

När man öppnar en påse chips går det inte att bara ta ett chips. Men varför slutar det alltid med att man sitter där med feta fingrar och dåligt samvete?

Hjärnan har ett belöningssystem för att säkerställa vår överlevnad. Det gör den bland annat genom att ge oss ett stort behov av att äta och att belöna oss med sköna mättnadskänslor efter måltiden. Om belöningssystemet sätts ur balans riskerar vi att bli så glada för belöningarna att vi strävar efter att nå dem. Det kan leda till ett beroende av exempelvis alkohol och tobak, men också av chips och choklad.

Fett och socker är särskilt effektiva på att stimulera belöningscentret eftersom de ger oss massor av energi – vilket säkrade våra förfäders överlevnad. Studier visar att även råttor föredrar socker framför kokain. Begäret efter söta och feta saker är extra stort om man till exempel är ledsen eller stressad, eftersom belöningen frigörs i form av hormoner och signalsubstanser som gör oss lugna och avslappnade.

• CHIPS OCH SNABBMAT: Salt var en bristvara för våra förfäder och när saltet kombineras med fett blir chips, pommes frites och annan snabbmat närmast oemotståndlig.

• CHOKLAD: Kombinationen av fett och socker ger fullt utslag i belöningscentret.

• PASTA OCH VITT BRÖD: Kolhydraterna i mjöl omvandlas till socker och stimulerar belöningssystemet.

Källa: Illustrerad Vetenskap