5 fakta om tidsomställning

Natten till söndag ställer vi tillbaka klockan en timme, när vi lämnar sommartid och går över till vintertid. Fenomenet att ändra tid på det här viset infördes ursprungligen för att spara ström, men forskning visar att ändringen mellan vintertid- och sommartid går ut över hälsan. Nu diskuteras inom EU att skippa tidsomställningen. I väntan på det så är här fem saker att begrunda:

  1. Det tar människokroppen fem dagar att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare eller senare. Kroppens biologiska klocka följer solen men när klockan ändras följer ju solen inte med.
  2. Idén med att skruva fram klockan uppstod redan 1784, när uppfinnaren Benjamin Franklin ville spara på stearinljusen. Först 1916 infördes sommartid i Skandinavien.
  3. En timmes förlorad nattsömn låter kanske obetydligt, men i Kanada registrerade trafikforskare 1992 en åtta procents ökning i trafikolyckor veckan efter övergången till sommartid.
  4. Övergången till sommartid kostade år 2000 investerare på de amerikanska börserna 170.000.000.000 kr. Orsaken var sömnbrist och koncentrationsbesvär bland affärsmännen.
  5. Varje amerikan lägger enligt en undersökning 20 minuter på att ställa fram alla sina klockor en timme. Uppgiften kostar samhället 12,5 miljarder kronor i förlorad omsättning och arbetstid.