Slipp skador när du tränar

Få saker krossar motivationen lika hårt som att bli skadad när du äntligen kommit i gång med träningen. Här är några tips på hur du kan undvika skador:

Få ordning på tekniken
Vardagens stress kan göra det frestande att skynda sig igenom övningarna för att hinna hem så snabbt som möjligt. Även om vissa snabba övningar kan vara bra, exempelvis för flåset, är tekniken oerhört viktig om du vill slippa bli skadad. Särskilt när du styrketränar. Så lägg energin på att göra rätt – inte snabbt.

Skynda långsamt
När du väl kommit i gång och börjar få ordning på tekniken är det lätt att bli fartblind. Tävla bara med dig själv, ingen annan. Lyfter personen bredvid dubbelt så mycket? Det betyder inte att du också måste göra det. Börja med lätta vikter och arbeta dig långsamt uppåt.

Lyssna på din kropp
Att utmana dig själv är inte samma sak som att hålla på tills det gör ont. Tränar du för länge eller för hårt kan det leda till skador eller förvärra en skada som redan uppstått. Kondition går relativt snabbt att träna upp men det tar det betydligt längre tid för hållfastheten i leder, ligament och muskulatur att öka. Går du ut för hårt blir du lätt skadad.

Värm upp och varva ner
Uppvärmning är ett bra sätt att göra kroppen redo för träning. Det ökar din puls gradvis och hjälper dina muskler och leder att komma i gång. Några minuter av trampande på en träningscykel, hoppa hopprep eller jogga sakta. Använd också några minuter efter träningen för att varva ner. Det kan göra så att träningsvärken inte blir så omfattande.

Källa: Hälsoliv