10 sätt att ta sig an livet

Dessa ”budord” sammanfattade jag för mig själv för åtta år sen. De är inte mindre aktuella idag, tvärtom behöver jag påminna mig själv om bland annat punkt 2 och 5 lite nu och då…

 1. Behandla andra som du vill bli behandlad själv.
  Smile, and the world smiles with you”. Den här inställningen kan appliceras på i princip allt, från Konsumkön och föräldramöten, till ledarskap och medmänsklighet.
 2. Du kan bara påverka dig själv och dina egna handlingar. Gör rätt saker.
  Det är meningslöst och energidränerande att reta sig på saker man inte kan påverka. Man kan ändå bara förändra sig själv så man får satsa på att göra så ”rätt” att det leder till att andra gör ”rätt”. Om de ändå inte gör det, så är det inte jag som äger problemet.
 3. Du har ansvar för ditt liv. Var inte ett offer.
  Taskig barndom, arbetslöshet, nitiska myndigheter, alkoholiserad förälder… det är lätt att hitta förklaringar till olika skeenden – men det är inga ursäkter. Individen har ansvar för sitt eget liv och man måste göra det bästa av sina förutsättningar. Livet är sällan rättvist, men detta faktum är inte heller en ursäkt!
 4. Man har alltid valmöjligheter, med olika bra konsekvenser.
  ”Jag har inget val…” Jodå, det finns alltid ett val. Det är inte alltid roliga, konstruktiva eller givande val. Men valen finns och alla val har konsekvenser, vilket egentligen är det vi väljer. Så har man gjort ett val så måste man ta konsekvenserna också.
 5. Det finns oftast en förklaring.
  Människor gör sina val av olika anledningar. Skälen som är rimliga för en person kan verka oförklarliga för en annan. Men det finns oftast en förklaring till att människor gör som de gör. Det är ibland svårt att sätta sig in i och förstå vilken förklaring, vad som driver, vad som ”triggar” – men att ändå försöka förstå är det mest medmänskliga.
 6. Var snäll.
  Om du kan dela med dig – gör det. Om du kan säga ett snällt ord till någon som behöver det – gör det. Om du kan le uppmuntrande mot en förtvivlad småbarnsmor i Ica-kön – gör det. Om du kan ställa upp och hjälpa till – gör det. Det kostar dig oftast inget men kan betyda väldigt mycket för någon annan. Att vara vänlig och snäll är skönt!
 7. Karma!
  Det du gör kommer tillbaka till dig, på ett eller annat sätt, förr eller senare. Gott som ont. Agera därefter.
 8. Undvik förutfattade meningar.
  Det är inte kön, ålder, hudfärg, bostadsort, yrke, eller andra yttre attribut som avgör vilken typ av människa du är. Det bestäms av dina handlingar och ditt agerande. Ge individen, inte intrycket, en chans!
 9. Ärlighet varar längst.
  Ljug inte, bedra inte, stjäl inte. Var sann mot dig själv och mot andra – det kräver mindre energi, det ökar förståelsen och du mår bäst själv. Och dessutom är det mycket enklare att tala sanning än att ljuga…
 10. Ta hand om dig.
  Om du inte själv mår bra så kan du inte få andra att må bra. Ingen tackar dig om du offrar dig av fel anledning, på bekostnad av ditt eget välbefinnande. Känn efter och våga säga nej!