Dagens boktips: ”Någonstans blommar asfalten”

Någonstans blommar asfalten, sa hon och packade ryggsäcken (häftad)

Jag hör till den sortens läsare som vill sugas in i en berättelse omedelbart och liksom fastna i den. Förlåt mig författarkollegor som må dras åt den stilen, men jag står inte ut med långrandiga bakgrundsbeskrivningar och omotiverat ordstaplande. Detta karaktärsdrag av otålighet kan tyckas rimma illa med min lika hårdnackade envishet, men det blev väl något programmeringsfel någonstans på vägen… 😉

Nåväl, häromdagen damp en ny bok ner i brevlådan och det visade sig vara en sån där berättelse som fångade mig. Författaren Inka Persson på Giraff Förlag har skrivit ”Någonstans blommar asfalten, sa hon och packade ryggsäcken” och redan titeln väcker mitt intresse och får mig att fnissa lite. Boken beskrivs så här:

Längre kommen än mitt i livet är Viola fast förankrad i vardagen. Som parkarbetare njuter hon av kontakten med naturen och årstidernas växlingar. Men hon känner sig vilsen i tillvaron. Och hon har tröttnat på sexistiska kommentarer från gubbarna på jobbet liksom på att de räknar med, att hon ska hålla snyggt i fikarummet. En dag tar hon steget. Hon vill uppleva friheten, möta nya platser och smaker. Viola packar ryggsäcken och går ombord på färjan söderut. Äventyret väntar.

Inka varvar finurliga formuleringar med vardaglig precision. Jag har mycket lätt att se både Viola och hennes omgivning framför mig. Vad sägs till exempel om dessa meningar:
Fjolårslöven ligger som våta kladdkakor här och där…
Varför färgar hon håret? – För att jag vill se ut som ett utropstecken, säger hon, rätt och slätt.

Det ska bli roligt att följa Viola på hennes äventyr!

7 kommentarer på “Dagens boktips: ”Någonstans blommar asfalten””

 1. En får tacka! Din upplevelse av min roman ger mej bekräftelse på att jag har lyckats med åtminstone fyra av mina intentioner med mitt berättande! Det blir bara roligare och roligare att skriva på fortsättningen, tack för det Mirre och tack alla läsare som hört av sig med återkopplingar! Del två står redan i blom, om än inte full…

 2. Hej Mirre!
  Idag är det exakt ett år sedan du skrev om min första bok i VIOLATRILOGIN. Nu har del två kommit ut och jag undrar om du vill läsa den och skriva vidare om Violas våghalsiga vägval… 🙂 (Men i så fall får du ge mig din postadress igen, jag hittar den inte)
  God hälsning från
  Inka

  1. Tack Mirre, det var verkligen uppmuntrande för mig!! Om du skickar din postadress så ska jag sända boken till dig, med en kontantfaktura i kuvertet. 140 kr fraktfritt för dig, tycker du att det är okej? Internetbokhandlarna tar helt olika priser, konstigt nog (drygt 170 Adlibris, 190 Bokus, 240 Akademibokhandeln)
   😊 Kram
   Inka

 3. Pingback: Något nytt att läsa | Mirre MCSS

Kommentarer har stängts av.