Feelgood!

Förutom att det är ett trevligt ord i sig eftersom det betyder välmående, så är det benämningen på en litteraturgenre som växer som aldrig förr. Mina texter passar absolut in i den kategorin, vilken beskrivs så här av författarcoachen Jenny Bäfving:

Man kan prata om mys, trevnad, en känsla av allt ordnar sig och att konflikterna inte berör livets mörkare sidor utan känns hanterliga och lagom tillspetsade för att också vara underhållande. Feelgood betyder dock absolut inte en avsaknad av problem  – man ska vara lika noga med att  intrigmässigt ge sina karaktärer hinder, utmaningar, äventyr och komplikationer för att sedan skapa den värmande känslan att allting allting löser sig och slutet alltid är gott. Då uppstår magisk feelgood.

En person uttryckte det så här, i en undersökning gjord av bibliotekarien som driver bloggen feelgoodbiblioteket:

”Att läsa den genren är som plåster på sår. Nyttigare än att tröstäta… En verklighetsflykt med lyckan garanterad. Som ett härligt tjejsnack mellan två pärmar.”

Jag är gärna en sån som levererar mys, plåster på sår, tjejsnack och känslan av att det ordnar sig, så jag skriver vidare som jag börjat! (är du nyfiken på hur det kan ta sig uttryck så kolla under Publicerat och Förhandstittar) Och så läser jag, förstås. Mina tre favoritböcker, vars författare även fungerar som mina förebilder, är:

  1. Små citroner gula – Kajsa Ingemarsson
  2. Underbar och älskad av alla – Martina Haag
  3. Rapsbaggarna – Karin Brunk Holmqvist

Tipsa gärna om fler böcker och författare som ger magisk feelgood-känsla!