Förbered dig för anställningsintervjun – 8 tips

Jag söker jobb då och då, när det dyker upp något som jag tycker verkar intressant och spännande. Ibland leder det till en anställningsintervju. Då börjar nästa fas: att förbereda sig! Här är åtta tips för dig som hamnar i den situationen:

  1. Läs allt du kan hitta om branschen, företaget, arbetet, de anställda och den du ska träffa. Att vara förberedd och påläst visar på intresse.
  2. Gör en lista med dina frågor om arbetet och företaget. Tro inte att du ska komma ihåg frågorna i huvudet, de kommer att vara som bortblåsta när du får chansen att ställa dem. Så skriv upp dem och ta med listan.
  3. Se till att du vet vem du ska träffa och vilken position den personen har. Skriv upp telefonnumret och ta det med dig. Det är inte okej att vara försenad till en intervju! Det finns bara en sak som är värre och det är att inte ringa och berätta att du är försenad.
  4. Ta reda på om företaget har en klädkod så att du är rätt klädd. Fråga rekryteraren eller ring företagets receptionist och fråga.
  5. Var säker på var du ska, hur du kommer dit, var du kan parkera, hur lång tid det tar att komma till rätt adress och andra saker som kan påverka dig på dagen för intervjun.
  6. Ha dina papper i ordning, som referenslista, kopior på dina betyg och intyg, registerutdrag, etc.
  7. Ring dina referenser innan intervjun och kolla att du kan använda dem, att du har rätt kontaktuppgifter och att de är kontaktbara den närmaste tiden. Berätta också om jobbet så att de är förberedda när rekryteraren ringer.
  8. Om du får vänta en stund innan intervjun är det bra att stå och gå omkring, för att inte tappa energi. Sträck på dig, andas lugnt och upprepa för dig själv att du är riktigt bra. Och att du, eftersom du har följt dessa tips, är väl förberedd!

Lycka till!