Bland det bästa med julen tycker jag är godis, och allra helst hemgjort sådant. Knäck och kola är klassiker som nu har fått konkurrens på min topplista av fudge – en sorts mjuk kola ursprungligen från England. Nu är jag inte den mest tålmodiga personen i världen när det kommer till att koka ihop saker, utan jag föredrar snabba enkla recept. Häromdagen hittade jag nedanstående recept på Mitt Kök, vilket resulterade i en mjuk, len, smarrig fudge efter minimal insats vid spisen. Fudgen går utmärkt att frysa – och kan ätas i princip direkt från frysen… 😉 Håll till godo!
Ingredienser:
4 dl socker
2 dl grädde
100 g smör (jag använde flytande margarin)
25 st ”skum-sockerbitar” (kan bytas ut mot skumtomtar, skumbananer eller andra skumgodisar)
1 krm salt
200 g mjölkchoklad
Gör så här:
- Lägg bakplåtspapper i botten på en form (ca 20 × 30 cm) eller på en bakplåt.
- Smält smöret. Blanda i socker, grädde och godisbitar.
- Koka massan på medeltemperatur i ca 15 minuter, ungefär tills alla godisbitar har smält helt.
- Ta kastrullen från värmen och låt bubblorna gå ner en aning.
- Bryt ner chokladen och rör om tills den har smält.
- Häll fudgen i formen/på plåten och låt stelna innan du skär den i bitar.