Köphysteri – nej tack!

Just nu pågår en från USA importerad företeelse, ännu en köphysteri i vårt redan ansträngda slit-och-släng-samhälle: Black friday/week/weekend. Ganska exakt en månad före jul och lagom till lönehelg lockar butikerna med mer eller mindre generösa rabatter, kanske inte alltid helt korrekta eftersom jämförpriserna har justerats och lagervärmare lyfts fram. Men syftet är otvivelaktigt: köp, köp, köp! Prylar som du inte behöver eller klarar dig minst lika bra utan, för pengar du inte har eller inte borde göra av med.

Men i år säger jag stopp. I år bjuder jag in hela familjen till julfirande utan julklappar. Istället vill jag att julen ska handla om trevligt umgänge med god mat, oavsett var och ens ekonomiska förutsättningar. Man kan förstås ge varandra presenter ändå om man vill det, men inte för att man måste, borde och ska enligt förlegade, förvanskade och upphaussade traditioner. Bara en sån sak som att ”årets julklapp” är en elcykel! En schysst sådan kostar lätt 10.000 kr. Det är rätt mycket pengar, det!

Beslutet är taget tillsammans med min man och jag kan lova att det känns helt och hållet jättebra. Jag är övertygad om att det kommer att innebära lättnad för flera av mina familjemedlemmar och förhoppningsvis leda till att julen blir en glädjens och fridens högtid för oss alla. Precis så som det var tänkt från början.