Mininovellen – del 7

Detta är den sjunde delen av ”fredagsnovellen”.
Tidigare delar: * Del 1 * Del 2 * Del 3 * Del 4 * Del 5 * Del 6 *

Jens stängde av rakapparaten och tittade kisande i spegeln medan han vred och vinklade på huvudet. Nu då, det där såg väl hyfsat ut. Hans skäggväxt hade aldrig varit vare sig jämn eller frodig, vilket brydde honom mindre nu än i tonåren. Då och då satsade han på att odla en mustasch eller något trendigt skägg men vare sig han själv eller Mary brukade ha tillräckligt tålamod med sådana förändringsförsök.

När han betraktade sin spegelbild la han åter märke till den där stora fläcken i ögonvrån. Som en skugga, ett suddigt parti i utkanten av hans synfält. De första dagarna efter systerdotterns födelse hade han inte tänkt på det. Nu när Zandra hade fått komma hem och det snart var dags för morbror att äntligen få gulla loss kunde han slappna av bättre – och det var då han blev medveten om den där fläcken. Jens kunde inte föreställa sig något värre än att förlora synen, det var faktiskt närmast en mani för honom, så nu var tid hos optiker bokad. Mary hade till slut förbjudit honom att googla om ögonsjukdomar, för den information han hittade på det viset blev han verkligen inte lugnare av.

 – När kommer du hem ikväll?

Mary knäppte den översta knappen på bussbolagets ljusblå skjorta innan hon svarade Jens.

 – Framåt halv sju. Ska du träna efter jobbet?

 – Ja, jag åker direkt dit. Men då borde vi vara hemma ungefär samtidigt?

Mary nickade till svar eftersom hon hade ett hårband mellan tänderna och ett annat i händerna i full färd att styra upp de mörka lockarna. Jens log och pussade henne på kinden innan han öppnade dörren och klev ut i trapphuset.

– Hejdå!

Mary vinkade med ena lillfingret, under hårbandsanbringandet det enda lediga fingret, som svar. Hon rynkade pannan när ljuset i hallen åter tycktes dämpas. Vad var det med den där lampan egentligen? Varenda gång Jens gick förbi och visst, nästan krockade med den droppformade lampskärmen, så blev det som en skugga runt lampskenet. Helkonstigt. De borde nog låta en elektriker kolla upp det.

Fortsättning följer…