Tips: diktera dina berättelser

Traditionellt innebär författande att man skriver, med penna eller dator. Men om man har berättelser i huvudet och inte kan skriva, vad gör man då? Om man har brutit armen, datorns tangentbord kärvar, eller om stavningen av orden inte riktigt vill sig och därför hämmar skapandet? Jo, man utnyttjar tekniken på smartaste sätt genom att tala in sin text och låta datorn skriva den! Det finns en mängd olika taligenkänningsprogram på marknaden, alltså mjukvara som omvandlar tal till text. Ofta är de förfärande dyra men det finns ett lysande undantag för dig som har ett Google-konto – det vill säga en Gmail-adress.

Röstinmatning är nämligen ett verktyg som ingår i Google dokument. Man måste använda Chrome som webbläsare för att det ska fungera men man behöver inte installera eller aktivera funktionen. Klicka bara på Verktyg > Röstinmatning så dyker en mikrofonsymbol upp. Klicka på den för att börja tala in din text. När du är klar klickar du på mikrofonen igen. Du väljer önskat inmatningsspråk – det finns stöd för ca 40 språk – via språkinställningarna i Arkiv-menyn.

Med lite fantasi förstår man snabbt hur mycket detta verktyg kan användas till. Som hjälp för dyslektiker, för att enkelt skriva shoppinglista, till språkinlärningshjälp för nyanlända, låt äldre släktingar prata in sina minnen från förr, ta tillvara på små barns fantasifulla berättelser… Visst kommer du att behöva redigera en del i efterhand men grovjobbet är gjort och resultatet blir bättre allt eftersom systemet lär sig. Man kan även göra redigering med röstkommandon men det finns ännu inte stöd för svenska kommandon.

Kolla in hur det funkar i den här filmen:

1 kommentar på “Tips: diktera dina berättelser”

  1. Pingback: Tips: Google Docs | Mirre MCSS

Kommentarer har stängts av.