Lev längre – lär dig något nytt!

Jag tycker att det är roligt att lära ut: att få människor att förstå hur saker funkar, att uppleva ”aha!”, att upptäcka nya saker och därmed utvecklas. Tydligen är jag rätt bra på det också, har jag fått höra. Det sporrar till att bli ännu bättre, och det försöker jag bland annat att bli genom att lära mig själv mer – om inlärning och om hur hjärnan funkar, till exempel. Visste du att det livslånga lärandet är av stor betydelse för att hålla sig vital i hög ålder? För den som aktiverar hjärnan kan medellivslängden öka med 12-15 år! Det är ett bra argument för att börja plugga även i vuxen ålder.

Vad ska man plugga då, kanske du undrar? Det spelar inte så stor roll, bara det är något du tycker är roligt. Gå en studiecirkel om hur man använder sin ipad på ett bildningsförbund, en helgkurs om positiv psykologi på folkhögskola, en distanskurs om digital marknadsföring på högskola… För genom att aktivera hjärnan med lustfyllda intryck, retas nervcellerna och nya synapser – kopplingar, nervimpulser – uppstår. Och vad är poängen med det? Jo, ju fler synapserna desto starkare minnen. Ungefär som att man går på en stig i skogen – ju mer man går på den, desto bredare och lättare att använda blir den. Man kan säga att ”rolig repetition är all kunskaps moder”!

Visste du förresten att hjärnan använder mycket energi? Upp till en femtedel av kroppens totala energiåtgång i vila lägger hjärnan beslag på! Så att tänka är också en sorts motion… Och trots att hjärnan bara väger 1-1,5 kg och därmed inte utgör mer än några ynka procent av kroppsvikten, så transporteras varje minut 20% av hela blodvolymen från hjärtat till hjärnan. Respekt!