3 sätt att bli läst

Av naturliga skäl funderar jag en hel del på hur bokläsare väljer bok att läsa. Undersökningar visar att det är 3 sätt som dominerar urvalsprocessen. Man väljer en bok…
1. av en författare som man läst andra böcker av.
2. som har fått bra recensioner och/eller mycket uppmärksamhet.
3. som verkar ha en intressant handling.

Som debutant är man direkt diskvalificerad från alternativ 1. Moment 22 uppstår: för att få sin första bok läst så måste man ha skrivit en andra bok. Okej, det går att lösa, säger jag som precis lämnat ifrån mig råmanuset för bok nummer två till korrekturläsare.

Alternativ 2 då. Ja, det förklarar varför bokbloggar är populära. Som läsare vill man veta om någon annan har läst och tycker något innan man själv läser och tycker något. Inte så underligt, ingen vill väl i någon situation köpa grisen i säcken. Men det blir också förståeligt varför författare så ivrigt uppmanar de läsare man har att skriva recensioner! Jag är inget undantag: gillar ni det jag skriver så blir jag jätteglad om ni recenserar det. Vill du dessutom få boktips så rekommenderar jag skarpt sajten Boktipset. Registrera dig, lägg in vilka böcker du har läst och ge dem betyg, så får du efter 15 betygsatta böcker automatiska tips baserat på det! Du behöver inte, om du inte vill, skriva 15 recensioner utan bara ge böckerna betyg i form av upp till 5 stjärnor. Sök på ”mirre mcss” så hittar du mina alster att betygsätta och gärna recensera.

Och så alternativ 3, en intressant handling. Lurigt och i högsta grad subjektivt eftersom det rimligen skiljer sig från läsare till läsare vad som är ”intressant”. Vad detta innebär ska jag fundera vidare på och återkommer med ett inlägg i framtiden. Under tiden får du gärna kommentera och berätta vad just DU tycker är en intressant handling!