Håll hjärnan ung – motionera!

Det är inte bara korsord och sudoku som är viktigt för att hålla hjärnan i form. Fysisk aktivitet och träning är minst lika viktigt. Du som springer en runda i joggingspåret, trampar på motionscykeln eller avverkar längder i simbassängen slår alltså två flugor i en smäll. Du får bättre flås, starkare muskler, mer motståndskraft mot sjukdomar – och dessutom en friskare hjärna. Det räcker med 20-30 minuter pulshöjande aktivitet om dagen, så redan med en rask daglig promenad är massor vunnet!

Faktum är att konditionsträning kan ge lika god effekt som antidepressiva mediciner, mot lindriga besvär. Men trots att det har bevisat i flera vetenskapliga studier så är det inte så många som känner till det. Orsaken kan säkert bero på kommersiella krafter. Det säljs nämligen antidepressiva mediciner för miljarder kronor årligen… Men det är alltså mätbart med modern medicinsk teknik att fysisk aktivitet påverkar hur vi mår mentalt och dämpar oro, ångest och stress.

Forskare vid Linnéuniversitetet och Karolinska institutet har i två års tid följt en grupp äldre personer som var i riskzonen för att få Alzheimers. Det visade sig att livsstilsförändringar som motion och hälsosam kost tillsammans med ”hjärngympa” och ett aktivt socialt liv kan bromsa utvecklingen av den fruktade sjukdomen!

Vill du veta mer om den vetenskap som ligger bakom dessa rön så rekommenderar jag att du kollar in läkaren Anders Hansens arbete. Här kan du se och höra en intervju med honom!