Smygträna!

Motion hjälper till att hålla hjärnan ung. Motion gör dig smartare. Men hur får man in motionen i vardagen, så att den faktiskt blir av? Så att det inte blir ett dåligt samvete, ett oanvänt gymkort, en låda vikter i förrådet? Svar: man smygtränar!

Ställ en timer, t.ex. en äggklocka eller i mobilen, på 10 minuter. Välj ut fyra enkla övningar, som benböj, utfall, situps och armhävningar (vanliga eller mot väggen). Gör varje övning tio gånger i följd och upprepa sedan hela serien om och om igen tills timern ringer. Se till att tempot är så högt som du bara orkar. Hepp, 10 minuter hyfsat pulshöjande motion insmugen!

Att smygträna handlar också om att bli mer medvetet aktiv i din vardag. Böj knäna när du tömmer diskmaskinen, ställ dig på tå när du sträcker dig efter något, gå ned på huk när du knyter skorna och jobba hårt när du går uppför trappan. Lura dig själv att inte hela tiden välja det lättaste sättet!

Fler knep:
– Bestäm dagens övning i köket: varje gång du går dit måste du t.ex. göra 10 benböj.
– Varje gång du pratar i telefon så måste du stå upp och gå omkring. Sitt aldrig still!
– Om du städar hemma, se det som ett träningspass och böj på knäna, sträck dig högt och städa så svetten lackar.
– Finns det trappor i ditt hus? Grattis! Variera hur du går i dem: ta dig upp så snabbt du kan, ta två steg i taget, gå brett med fötterna, gå med höga knälyft, gå överdrivet långsamt, tävla med grannen…

Och du: den bästa motionen är den som blir av. Om än aldrig så lite, så gör det nytta!