5 tips för att få fart på motivationen!

I mitt förra inlägg skrev jag om inre och yttre motivation. För dig som brottas med motivationen även denna söndag är här fem tips för att komma på rätt spår.

 1. Ta initiativ
  Många väntar tålmodigt på att motivationen plötsligt ska dyka upp från ingenstans men så fungerar det tyvärr inte. Tvärtom är det dina resultat och framsteg som skapar motivation. Genom att ta ett första steg i den riktning du vill gå, så kommer du inte bara närmare ditt mål utan ökar också motivationen att fortsätta.
 2. Bestäm själv vad du vill
  Självbestämmande är en oerhört viktig motivationsfaktor. För att du ska vilja göra något behöver du alltså först veta vad du vill. Gör därför inte bara vad du måste, gör det på ett sätt som känns bra för dig.
 3. Skaffa erfarenhet
  Vi motiveras av att känna oss kompetenta, vilket vi blir genom erfarenhet. När du märker att saker du gör för dig närmare dina mål, så stärker du ditt självförtroende och skapar en uppåtgående spiral av motivation och resultat.
 4. Utmana dig själv
  Människor har en inbyggd längtan efter att utmanas, bli skickligare och bidra. Det är därför vi gör ansträngande saker på fritiden som att lära oss språk, volontärarbeta och lägga pussel. Hitta det som lockar dig för att skapa lagom stora och intressanta utmaningar.
 5. Sök mening
  Vad skulle du göra om du inte behövde arbeta för att försörja dig? Det som känns meningsfullt är en kraftfull motivationsfaktor. Det är det som får dig att med glädje anstränga dig mer än du annars hade gjort.