Drivkraft

Ni har hört ordet många gånger och i många sammanhang. Nyckeln till framgång, lycka, trivsel på jobbet, karriär, social succé… drivkraft.

Drivkraft kan också benämnas motivation vilket kommer från det latinska movere (att röra sig). Det är drivkraften , motivationen, som påverkar vårt beteende och den kan vara av inre typ – som tillfredsställelsen av att ha gjort någon glad, att känna sig stolt – eller yttre typ – att få en belöning eller beröm från någon.

Så, vad är det som får fart på dig på morgonen och håller igång dig under dagen? Kommer det inifrån eller utifrån?

Här blir det lite sorgligt, tycker jag. Hittills har jag nämligen inte lyckats komma på någonting som får mig, kvällspigg morgonhatare (ja, seriöst, hat: jag hatar att vakna, verkligen hatar…), att studsa upp på morgonen. Det går bara inte. Men vi bortser från den defekten och försöker igen, efter att frun tagit sig upp ur sängen: vad håller igång mig? Även där kör jag fast. Det närmaste jag kommer är att jag tror att jag är en sån motiveras inifrån, helt enkelt genom att jag tycker att en del saker är roliga att göra. Till exempel att skriva. Men får det mig att studsa upp ur sängen? Aldrig.

Däremot är det riktigt mysigt att stanna i sängen en dag då jag inte har tider att passa och plikter att utföra, fälla upp locket på min minsta dator (den med lång batteritid och skönt tangentbord), och få skriva inspirerat, lätt och bra. Det, mina vänner, är det närmaste drivkraft jag kommer. Vad är din drivkraft?

 

2 kommentarer på “Drivkraft”

Kommentarer har stängts av.