Presentera med bilder

När man jobbar som utbildare blir det ju en och annan PowerPoint-presentation skapad. Det är ett kraftfullt program som stödjer det mesta man vill kunna använda, som text och bilder, animeringar och ljud, diagram och tabeller, färger och fonter… Själv insåg jag dock ganska nyligen att jag använder alldeles för mycket text i mina presentationer. Det blir inte bra, för åhörarna kommer då att försöka läsa det som står samtidigt som de ska lyssna på mig – och det går liksom inte! ”Something’s gotta give”, så att säga.

Istället är det bilder som är grejen. De ska ju kunna säga mer än 1000 ord och det kanske inte alltid behövs, men nog är det enklare att välja ut en bra bild än att skriva en massa ord! För naturligtvis går det inte att slänga in vilken bild som helst. Det måste vara en bild som säger just det där som du vill – och kommer att – säga, vilket dessutom ska vara det din publik vill höra. Ett felaktigt bildval kommer att få åhörarna att sitta och fundera på vad du menar, återigen istället för att lyssna på dig. Eller ännu värre: deras tankar far iväg för att de associerar bilden med något helt annat än du hade tänkt!

Kom ihåg: vi lär oss bäst genom att använda så många sinnen som möjligt. Se och höra, skriva och göra, röra på sig – och repetera, förstås!